Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

dinsdag 7 februari 2017

'Wachtlijst' voor bomenlijsten gemeente Binnenmaas

In de loop van 2012 werd vanuit de gemeente Binnenmaas een lovenswaardig project gestart: De hulp van (toen nog een stichting) 'Fraxinus Excelsior' werd ingeroepen om op zoek te gaan naar interessante, beeldbepalende bomen, die mogelijk in aanmerking kwamen voor de bomenlijsten van de gemeente.

'Fraxinus Excelsior' riep op haar beurt daarbij de hulp in van het publiek, want ook particuliere bomen komen immers in aanmerking voor opname op de gemeentelijke bomenlijsten. De respons was positief: Vanuit de bevolking (ondermeer de dorpen Maasdam, Puttershoek en buurtschap Schenkeldijk) kwamen een kleine twintig nuttige tips binnen. 'Fraxinus Excelsior' ging middels ondergetekende ook zelf op onderzoek uit en ook dit speurwerk leverde nog enkele tientallen interessante en waardevolle bomen op. Vervolgens werden in de loop van 2013 alle 'getipte' en gevonden bomen gefotografeerd, opgemeten en waar nodig (bij de particuliere bomen) probeerden we contact te maken met de eigenaren. Daarna werden alle gegevens en de foto's digitaal (via e-mail) doorgegeven aan de gemeente Binnenmaas. In de loop van 2014 kwamen af en toe ook nog tips binnen en ook deze werden weer netjes afgehandeld door ons.

Tot zover alles goed, maar einde 2014 bleek ineens dat het project tot stilstand was gekomen. De genomineerde bomen stonden allemaal nog in de 'wachtkamer'... Begin 2015 deden wij nogmaals navraag, maar ook in dat jaar en in 2016 is er geen beweging meer waargenomen in dit toch ongetwijfeld met goede bedoelingen opgestarte project. Een probleem met onkosten zult u misschien denken? Niet echt, want alle onkosten waren enkele CD-r's, waarop wij alle foto's hadden verzameld. In totaal hebben wij als 'Fraxinus Excelsior' dus enkele tientjes in rekening gebracht. Voor de rest is alles van onze kant kosteloos geregeld. Op dit moment (5-2-2017) is nog steeds niet duidelijk of en in welke vorm dit project nog doorgang kan vinden. En dat is in alle opzichten jammer, al was het alleen maar omdat wij al meerdere keren tegen mensen die destijds 'hun bomen' tipten hebben moeten zeggen dat wij ook niet weten of er nog iets met hun informatie gedaan zal worden? En uiteraard is het ook erg jammer voor de bomen, want als ze op een bomenlijst staan hebben ze in elk geval een klein beetje extra bescherming. De schietwilg in Schenkeldijk, op de foto hieronder, is zo'n boom die al ruim drie jaar geleden werd genomineerd. Nu maar duimen dat het er ooit nog van gaat komen dat de genomineerde bomen daadwerkelijk onderdeel gaan uitmaken van de bomenlijsten van Binnenmaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten