Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

woensdag 4 januari 2017

Oude esdoorn krijgt opvolger in Mijnsheerenland

Einde 2016 moest na uitgebreid onderzoek de oude vederesdoorn in het centrum van Mijnsheerenland gekapt worden. De boom stond pal naast de vroegere super, die enkele dagen voordat de boom werd gekapt onder de slopershamer verdween. Buurtbewoners en 'Fraxinus Excelsior' drongen er echter bij de gemeente Binnenmaas op aan de boom te laten staan en hem goed te laten onderzoeken.

Het was voor iedereen met een beetje verstand van bomen wel duidelijk dat de boom behoorlijk op leeftijd was en niet meer in een al te beste conditie verkeerde, maar oudere bomen kunnen soms nog decennia lang overleven, ook al zijn ze niet meer top fit. De gemeente had zelf onderzoek gedaan, maar na overleg werd ook een externe deskundige ingeschakeld. Helaas was de conclusie dat de boom, zeker op de plek waar hij stond, naast een voetpad en een weg, toch te gevaarlijk was. Het onderzoek wees uit dat hij grotendeels hol was en dat meerdere schimmels/zwammen de esdoorn hadden aangetast. Mogelijk had hij nog tussen de vijf en vijftien jaar kunnen leven, maar hij had ook met de eerste de beste storm omver kunnen gaan. Daarom werd uiteindelijk besloten om de boom te kappen. Wel is met de buurtbewoners en Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior afgesproken dat er in het najaar van dit jaar een eindje verderop een plaatsvervanger komt voor de oude esdoorn.

Leeftijd nog onbekend
De exacte leeftijd van de oude esdoorn is nog steeds niet bekend en 'Fraxinus Excelsior' hoopt die met behulp van oude foto's toch nog te kunnen achterhalen, of althans een redelijke schatting te kunnen maken. Ondermeer via de reacties op de sociale media werd duidelijk dat mensen van tussen de 45 en 55 jaar de boom al kenden vanuit hun jeugd, toen zij als kind langs de boom liepen naar school. Vast staat dus de vederesdoorn minstens een jaar of zeventig moet zijn geweest. Maar mogelijk was hij nog een flink stuk ouder. Oude foto's, vooral uit de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw kunnen een goed beeld geven van hoe oud de boom toen al was. Wie een oud plaatje heeft van het centrum van Mijnsheerenland met de esdoorn goed zichtbaar in beeld kan een jpeg-documentje mailen naar: fraxinus.excelsior@planet.nlGeen opmerkingen:

Een reactie posten