Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

woensdag 4 januari 2017

Anders kijken naar populieren

Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior heeft in het verleden al eens extra aandacht geschonken aan de populier. Ondermeer middels een fotowedstrijd. Helaas moeten we bijna zeven jaar later constateren dat deze boomsoort nog steeds onder druk staat, ook in de regio Hoeksche Waard.

Hoog tijd dat er weer eens aandacht komt voor de populieren. Het probleem is vooral gelegen in de 'sprookjes' die de afgelopen decennia door sommige boombeheerders de wereld in zijn geholpen. Als we dit soort mensen zouden moeten geloven dan is het met ondermeer Canadese populieren (verzamelnaam voor de Canadese kweekvormen) al na een jaar of twintig á dertig afgelopen en zijn ze dan 'kaprijp'. Wat velen van ons echter niet weten is de term 'kaprijp' feitelijk is overgenomen uit de bosbouw. Het is dus gewoon een kreet die vooral economische waarde heeft en die aangeeft dat de boom inmiddels groot genoeg is om gekapt te worden. (Met andere woorden: Het is bij pakweg twintig jaar economisch gezien relevant om te kijken of de boom 'kaprijp' is.) Dit is echter wel iets geheel anders dan het doen voorkomen alsof een Canadese populier bijna 'van ellende in elkaar stort' als hij een leeftijd heeft bereikt die ligt tussen de twintig en dertig jaar. Laten we er maar niet omheen draaien: Dit is complete onzin. En wat mij betreft is het ook ronduit kwalijk dat mensen met verstand van zaken dit soort dingen zeggen tegen de media, want het is willens en wetens een verkeerd beeld schetsen voor het publiek.

Franse 'oudjes'
De meeste Canadese populieren-varianten kunnen makkelijk een leeftijd halen van rond de zestig á tachtig jaar. Zowel in de Hoeksche Waard als ook in een stad als Dordrecht staan hiervan meer dan voldoende voorbeelden. Er zijn zelfs monumentale Canadese populieren die ouder zijn dan honderd jaar. De inheemse zwarte populier kan zelfs nog veel ouder worden. In uitzonderlijke gevallen halen die een leeftijd van tussen de tweehonderd en driehonderd jaar. In Frankrijk staan enkele van zulke oude reuzen. Dit zijn bomen met een stamomtrek van bijna tien meter! En ook in onze eigen Hoeksche Waard staat een oude, inmiddels monumentale zwarte populier, die hard op weg is naar de honderdvijftig jaar. Het betreft de 'zwarte van Sint Anthoniepolder'. Een imposante populier langs de oever van de Binnenmaas. De boom is inmiddels rond de honderddertig jaar oud en heeft verleden jaar zonder problemen drie stormen overleefd. Populieren zijn onlosmakelijk verbonden met het Hollandse polderlandschap en daarnaast hebben b.v. zwarte populieren ook nog eens hoge natuurwaarden. Alle reden dus om te stoppen met 't verkopen van kletspraatjes over deze boomsoort en weer eens met andere ogen te gaan kijken de oer-Hollandse populier. Ook in de Hoeksche Waard! (Foto: de zwarte populier in Sint Anthoniepolder.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten