Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

maandag 28 maart 2016

Geslaagde Boomfeestdag in Strijense Oranjewijk

De Nationale Boomfeestdag was dit jaar op woensdag 16 maart. Zoals elk jaar gingen in Strijen weer schoolkinderen aan de slag om jonge boompjes aan te planten. Het weer werkte gelukkig mee, want de weergoden hadden voor zon gezorgd en regen was in geen velden of wegen te bekennen. Onder het toeziend oog van wethouder Van Tilborg werden in de Oranjewijk elf bomen aangeplant.

De schooljeugd die in Strijen dit keer de handen uit de mouwen stak waren leerlingen van de CBS De Parel. Voordat men aan de slag ging werden de kinderen nog even toegesproken door de wethouder, die kort ook nog uitleg gaf over waarom men voor jonge prunussen had gekozen: 'De Oranjewijk is de afgelopen jaren helemaal gerenoveerd door HW Wonen. Veel huizen zijn opgeknapt en andere zijn gesloopt en vervangen door nieuwe huizen. Nu is het tijd om er ook voor te zorgen dat er weer meer groen komt. Deze boomsoort staat ook al in de aangrenzende straat en vroeger hadden sommige mensen ze hier ook in hun voortuinen staan. In de lente staan deze bomen straks vol met bloesem. Dat beeld komt nu met de aanplant van deze nieuwe bomen weer terug', aldus de wethouder. Na het planten van de bomen, onder begeleiding van medewerkers van de gemeente Strijen, kreeg de jeugd onder andere nog een fraaie boekje over hoe men 'bomen kan herkennen' mee.

Thema: Het belang van bossen
Voor 2016 was er een actueel thema gekozen: het belang van bomen in bossen, zowel stadbossen als bossen in het landschap. De Nederlandse bossen zijn grotendeels vanaf negentiende eeuw aangelegd voor productie van hout, voor mijnbouw en om zandgronden vast te leggen. Tegenwoordig zijn deze functies te verwaarlozen. Bomen 'maken' bossen en bossen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. Ze zijn een oase van rust in ons drukke bestaan: Je kunt er heerlijk in wandelen en je gedachten verzetten én genieten van bomen, struiken, kruiden en dieren. Ze zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. Maar bossen zijn meer dan dat: ze werken ook als 'spons' na veel regenval en gaan overstromingen en grond-erosie tegen doordat ze met de wortels de grond vasthouden. Bovendien zijn ze een belangrijke luchtzuiveraar: het bos neemt CO2 op en produceert zuurstof. Op 10 april 1957 werd de eerste officiële landelijke Boomplantdag georganiseerd in Apeldoorn. Er waren toen 1600 kinderen bij aanwezig. Nu vieren ruim 115.000 kinderen in meer dan 80% van de steden en dorpen in Nederland de Boomfeestdag. Zij planten ruim 200.000 bomen. In de laatste 55 jaar zijn er meer dan tien miljoen bomen op de Nationale Boomfeestdag geplant, ofwel ruim 4000 voetbalvelden: een substantiële bijdrage aan de CO2 reductie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten