Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

woensdag 3 juni 2015

Druk bezochte info-avond over N489

Gelukkig een heel druk bezochte info-avond over plannen die de provincie Z-H heeft met delen van de wegen in de Hoeksche Waard. Er waren zelfs 'staanplaatsen' nodig in de Vijf Schelpen in Mijnsheerenland. Veel goede vragen ook vanuit het publiek. Dankzij deze 'merkwaardige' plannen moeten er tussen Klaaswaal en Heinenoord zo'n 500 bomen verdwijnen langs de N489

En nu bleek dus ook dat de inspraak feitelijk maar heel beperkt is. Het wonderlijke is dat men tijdens de avond steeds over veiligheid sprak, maar dat men feitelijk bleef weigeren om delen van de weg daar 50 of 60 km te maken, want het verkeer moet wel 'volop door kunnen stromen'.... En straks als de bomen eventueel weg zijn trappen in dat 'lege' gebied degenen die goed 'door willen rijden' vast en zeker het gaspedaal nog verder in. Veiligheid is dan ineens erg relatief. Laten we eerlijk zijn: Er is toch weinig fantasie voor nodig om te beseffen dat een bepaald type automobilist zo'n grotendeels kaal gebied als een uitnodiging zal zien om flink het gaspedaal in te trappen, zeker als er geen flitscamera's komen. Op kritische vragen vanuit het publiek kwamen soms wonderlijke antwoorden. Zo bleek dat men wel alle bomen die weg moeten voor dit 'veiligheidsplan' (in principe) wil compenseren, maar als deze niet in de omgeving/regio ingepast kunnen worden, gaan ze desnoods buiten de Hoeksche Waard de grond in. 

Ook werd er door een inspreekster gewezen op onderzoeken waaruit blijkt dat mensen in een groene omgeving met bomen langer leven en vaak ook gezonder zijn, maar deze onderzoeken bleken duidelijk (nog) niet bekend bij de provincie, dus ook hier kwam geen helder antwoord op. Wat sommige mensen ook 'vreemd' vonden is dat nu blijkt dat ook particulieren straks bomen en stukken grond in moeten leveren, terwijl dit in de eerdere communicatie via de kranten nergens was terug te vinden. Er werd slechts gesproken over het realiseren van obstakelvrije zones langs de weg. Voor de nieuw aan te leggen rotonden moeten echter ook op enkele plaatsen bomen wijken. Als we deze particuliere bomen optellen bij het totaal dan komen we zelfs boven de 500 bomen uit, die weg moeten in de omgeving van de N489. Hiernaast kwam tijdens de info-avond in de Vijf Schelpen aan het licht dat door één van deze rotonden een nog maar enkele jaren geleden gerealiseerd natuurgebied flink aangetast wordt. Ook dit zal worden gecompenseerd, maar ook daarvoor is nog geen echte oplossing of locatie in zicht. 'Veiligheid', het mag wat kosten anno 2015, zeker als je maar één plan in je hoofd hebt zitten en het verkeer verder niet 'in de weg wil zitten....' En dan te bedenken dat de overgrote meerderheid van ongevallen op dergelijke wegen veroorzaakt wordt door mensen die soms veel te hard rijden, of die een fikse slok op hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten