Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

vrijdag 14 maart 2014

De kleine 'reus' van meer dan 100 jaar

Je zou het op het eerste gezicht niet zeggen, want hij ziet er nog prima uit en echt opvallend qua formaat is hij ook niet. Maar toch is de kleine treur- of prieelberk bij de monumentale hoeve Oost-Leeuwenstein in Heinenoord meer dan een eeuw oud.

Sterker nog, het kranige boompje is zeker rond de 115 jaar oud. Hij blijkt al voor te komen op foto's van de oude boerderij uit 1914. Foto's dus die nu precies honderd jaar oud zijn. Voor de regionale bomenstichting komt de 'ontdekking' niet als een verrassing. Van meerdere personen (waaronder twee oudere inwoners van Heinenoord) had men een kleine tien jaar geleden (2005) al informatie gehad over de hoge leeftijd van de prieelberk. Helaas lukte het destijds niet om de diverse 'deskundigen' te overtuigen van indrukwekkende leeftijd van de kleine boom. Dat kwam ook mede omdat er toen alleen foto's uit de jaren zestig en zeventig voorgelegd konden worden. Nu blijkt dus dat o.a. de toenmalige deskundige van de landelijke Bomenstichting er naast zat in dit geval.

Verhalen ouderen heel belangrijk
Voor regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior nog maar eens een bewijs dat je bij het onderzoek naar de leeftijd van (oude) bomen altijd 'verhalen' van mensen uit de buurt 'mee moet nemen'. En zeker ook serieus moet oppakken. 'Fraxinus Excelsior' heeft inmiddels aan de gemeente Binnenmaas gevraagd om de oude treur/prieelberk nu de hoogste graad van bescherming te geven. Het is tenslotte een boom van rond de 115 jaar oud. En dat is zeker voor een berk best bijzonder! Al eerder kon de leeftijd van beeldbepalende bomen in de Hoeksche Waard flink worden bijgesteld dankzij gegevens die werden aangeleverd door inwoners van de regio. Zo werd drie jaar gelden duidelijk dat de vijf oude leilinden bij de vroegere Posthoorn in Puttershoek niet in 1920, maar zeer waarschijnlijk rond 1850 zijn aangeplant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten