Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

vrijdag 14 maart 2014

Boomfeestdag 2014: kiezen voor bomen!


Verleden jaar was het slechts twee graden boven nul en kwamen er regelmatig natte sneeuwbuien voorbij. Hoe anders was het dit jaar tijdens de Nationale Boomfeestdag in de Hoeksche Waard: Een stralende lentezon en 's morgens vroeg al bijna elf graden. Ondermeer in Strijen en Binnenmaas (Heinenoord) ging de plaatselijke schooljeugd op pad om bomen te planten.

In 2014 worden op woensdag 19 maart de gemeenteraadsverkiezingen gehouden in plaats van de eerder geplande datum: 5 maart 2014. Dit is op de derde woensdag in maart en dus traditioneel ook de dag van de Nationale Boomfeestdag. Vanwege de verkiezingen is de Boomfeestdag een week vervroegd, zodat op ludieke wijze bij de lokale overheid aandacht kan worden gevraagd voor bomen/Boomfeestdag in het gemeentelijk groenbeleid en op de jaarlijkse gemeentebegroting. Binnenmaas vierde Boomfeestdag ditmaal in Heinenoord. Om 10.00 gingen de leerlingen van OBS Het Anker en CBS De Regenboog samen met wethouder Joosten aan de slag. Er werden pal naast de school vier al flink uit de kluiten gewassen bomen geplant; twee walnoten en twee platanen. Vorig jaar sneuvelden tijdens een storm de oude wilgen, die bij het schoolplein stonden. Nu werden er dus walnoten en platanen geplant, omdat die een eindje verderop ook langs de dijk staan. 

Achttien bomen in StrijenOok in Strijen werd stevig werk gemaakt van de Boomfeestdag. In de omgeving van de Achterstraat en bij de Julianastraat, waar recent nieuwbouw werd gerealiseerd, werden achttien bomen geplant. De leerlingen van CBS Het Spui gingen daar samen met o.a. wethouder Van Tilborg aan de slag om bomen te planten. Met de nieuwe bomen moet dit deel van Strijen ook weer een stuk groener worden. De Boomfeestdag wordt dit jaar voor de 58ste keer gevierd in Nederland. Doelstelling van de Stichting Nationale Boomfeestdag is kinderen op een fantasievolle en aansprekende wijze kennis, inzicht en begrip voor bomen bijbrengen. Dit gebeurt door ze te leren dat bomen een belangrijk onderdeel zijn van een duurzame leefomgeving en door ze te laten inzien dat ze zélf een bijdrage kunnen en moeten leveren aan een groene, leefbare en duurzame wereld. Jaarlijks doen inmiddels zo’n 115.000 kinderen mee aan de Boomfeestdag in bijna 80% van de gemeenten. Zij planten ruim 200.000 bomen oftewel 80 voetbalvelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten