Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

woensdag 23 mei 2012

Noodfonds voor iepen-injecties

Onze regionale bomenstichting gaat (opnieuw) een hopelijk tijdelijk noodfonds instellen om volgend jaar de injecties van een aantal oude monumentale iepen in de H.W. te kunnen betalen. Als de overheid het af laat weten moet er tenslotte iets gebeuren. Niets doen is de gemakkelijkste weg. Met ingang van dit jaar krijgt Groenbeheer Hoeksche Waard helaas geen middelen meer om er voor te zorgen dat o.a. de negen monumentale iepen die staan langs het landweggetje naast de Mariënhoeve (Westmaas) hun broodnodige injecties tegen de iepenziekte krijgen. En jammer genoeg geldt dat dus ook voor tientallen oude iepen langs de dijken in de regio. Elke bijdrage is welkom. Men kan een bijdrage overmaken op rek.nummer: 9685442 onder vermelding van 'noodfonds'. Een injectie voor één oude iep kost circa 50-60 euro. Dus bedrijven zouden ook kunnen overwegen om b.v. één boom te sponsoren. We hopen in elk geval (minimaal!) genoeg geld binnen te krijgen om in 2013 de monumentale bomen weer hun injecties te kunnen geven, maar het zou natuurlijk mooiste zijn als ook veel oude iepen langs de dijken bescherming krijgen.

4 opmerkingen:

 1. Als we er in slagen om in elk geval in 2013 de oude iepen weer hun injecties te geven (een klus voor de mensen van BTL-Bomendienst) is er weer een jaar 'gewonnen'. En in dat jaar wordt het een tijd om de regionale bestuurders eens klip en klaar duidelijk te maken dat een Nationaal Landschap ook verplichtingen schept... En in dat opzicht heeft men het als het om ons monumentaal groen gaat helaas flink af laten weten de afgelopen jaren. Sterker nog, meer dan eens werden monumentale bomen bedreigd, omdat een overheid (gemeente of provincie) ze weg wilde hebben. Jammer dat men blijkbaar niet voldoende in ziet dat dit soort prachtige oude bomen een meerwaarde hebben voor het landschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vandaag opgepikt in het nieuws: De gemeente Den Haag heeft ook dit jaar weer gewoon de maar liefst 9.000 (!!) oude iepen binnen de gemeentegrenzen laten injecteren tegen de iepenziekte. En hier, notabene in een NATIONAAL LANDSCHAP, kunnen wij zgn. nog niet eens genoeg geld vinden om 9 landelijk erkende monumentale iepen overeind te houden. Eigenlijk is het gewoon schandalig, als je deze feiten tegen elkaar af gaat zetten.....!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Laatste informatie: bij de bomen die in Den Haag hun injecties krijgen zitten dus ook bomen van tussen de 40-60 jaar oud. Prima dat men dit doet natuurlijk, maar als je dit af gaat zetten tegen de manier waarop wij hier in de Hoeksche Waard anno 2012 omgaan met onze oude iepen wordt het verschil in benadering steeds merkwaardiger. Minpunten dus voor de Hoeksche Waard in dit opzicht....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dankzij negen particuliere giften is er inmiddels 120 euro binnen voor het 'noodfonds'. Genoeg om als 'protest' in 2013 in elk geval twee bomen te laten injecteren. Iedereen die tot nu toe een donatie heeft gedaan; BEDANKT!

  BeantwoordenVerwijderen