Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

dinsdag 21 februari 2012

Molenpolder bij Numansdorp nog steeds leeg

Mede dankzij een dringend verzoek van een contactpersoon gaan we de zaak 'de Molenpolder' bij Numansdorp nog eens stevig onder de loep nemen. Wat is namelijk het geval? In 2008 werden in die polder maar liefst 220 bomen (vrijwel allemaal populieren) gekapt, omdat er daar woningbouw moest komen. De kap was wel 'erg voortvarend', maar ja, het was nu eenmaal gebeurd.... Van veel kanten kwam er protest en uiteindelijk bleek dat de woningbouw niet eens door kon gaan. Inmiddels is zelfs duidelijk dat er op korte termijn helemaal niet gebouwd gaat worden in dit gebied. Pijnlijk. En daarbij komt nog dat er door het Ministerie van LNV destijds een herplantplicht werd opgelegd, binnen drie jaar. Inmiddels is die termijn verstreken en er schijnt nog geen boom te zijn geplant. Hoog tijd dus om deze zaak eens scherp onder de loep te gaan nemen. Mede omdat destijds als één van de argumenten voor de kap van de populieren werd aangevoerd dat ze met pakweg 25 jaar toch al 'kaprijp' waren. We gaan er niet omheen draaien; dit is gewoon nonsens. Dit 'kaprijp' zijn is een economische term die bij productiebossen gebruikt wordt. Een populier van 25 jaar kan nog volop doorgroeien en stort echt niet van ellende in elkaar bij deze leeftijd. Het publiek wordt op zo'n manier op het verkeerde been gezet en dat hoort niet. De levende bewijzen voor deze stelling staan trouwens overal in onze eigen regio en ook b.v. vooraan in buurgemeente Dordrecht. Bij de Mijlweg daar staan populieren die er deels nu al zo'n 80 jaar staan. (Zie herfstfoto uit 2011.)

2 opmerkingen:

  1. Bijzonder jammer dat als soort van 'excuus' voor het kappen van de circa 220 populieren het verhaal van dat ze toch al 'kaprijp' waren ook hier weer is losgelaten op het publiek. Dit is gewoon onjuiste voorlichting en zo ga je niet met elkaar om. De makkelijkste weg, een doekje voor het bloeden.... Zelfs de minst duurzame variaties van de Canadese populier kunnen heus wel een halve eeuw ergens staan voordat ze min of meer gevaarlijk worden. En de duurzamere soorten kunnen ook de 100 jaar overschrijden, iets dat zeker geldt voor de inheemse zwarte populier. Het wordt echt eens tijd dat (sommige) overheden stoppen met dit soort onjuiste voorlichting om dingen 'goed te praten'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als de laatste info van het HWL (Hoeksche Waards Landschap) klopt moeten er ergens bij een fietspad in een ander deel van Numansdorp toch rond de 200 boompjes zijn aangeplant. Aan de herplantplicht lijkt dus alsnog te zijn voldaan. Neemt niet weg dat het nog zeker 20 jaar gaat duren voor de wilgen en notenbomen die daar geplant zijn er een beetje 'volwassen' uit zien. En wat er met de Molenolder gaat gebeuren (blijft die geheel kaal...?) is op dit moment nog onduidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen