Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

dinsdag 8 november 2011

'Inspirerend jaar voor bomenstichting'

Het was dit jaar in meerdere opzichten een inspirerend en positief jaar voor de regionale, Hoeksche Waardse Bomenstichting Fraxinus Excelsior. Mede dankzij enkele nieuwe contactpersonen werden op meerdere plekken in de regio unieke en prachtige oude bomen ontdekt.

Begin dit jaar kreeg 'Fraxinus Excelsior' er drie nieuwe contactpersonen bij en in het najaar van 2011 volgde een vierde nieuwe contactpersoon, zodat de stichting nu steeds meer 'ogen en oren' krijgt om ontwikkelingen rond beeldbepalende bomen goed in de gaten te houden. En mede dankzij de contactpersonen en ook dankzij tips vanuit de bevolking werden er het afgelopen jaar meer oude bomen ontdekt dan 'ooit'. ('Fraxinus Excelsior' bestaat dit jaar inmiddels alweer acht jaar.) Zo bleek nabij Goudswaard een unieke, oude geknotte kastanje te staan. De boom is hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 120-130 jaar oud en is nog in prima conditie. Ook in het westen van de Hoeksche Waard werd de, naar nu is gebleken, dikste plataan van de regio ontdekt. Tussen Zuid-Beijerland en Piershil bleek een circa 130-140 jaar oude plataan te staan met een stamomtrek van meer dan 5 meter. In buurtschap Schuring, nabij Strijen werd in de achtertuin van een dijkwoning nog een prachtige plataan ontdekt en in St. Anthoniepolder bleek nog een fraaie leilinde te staan van 110-20 jaar oud. Het mooie was ook dat vrijwel alle boomeigenaren heel blij waren met hun unieke boom en de interesse in hun eigendom.

Meer waarde hechten aan oude bomen
De regionale bomenstichting wil graag dat er meer bescherming en waardering komt voor de beeldbepalende bomen in de Hoeksche Waard. De gemeente Cromstrijen heeft dit enkele jaren geleden opgepakt door een paar unieke bomen, die nog niet oud genoeg waren voor de landelijk erkende, monumentale status nu het predikaat 'gemeentelijk monumentaal' te geven. In dit kader heeft 'Fraxinus Excelsior' begin september een brief de deur uit gedaan richting het college van B&W van Binnenmaas met het verzoek om de Lageweg achter de Campina-vestiging het predikaat 'Beschermd Dorpsgezicht' te geven. Dit omdat een beukenlaan van zo'n 400 meter best wel uniek is in een landelijk gebied. En los daarvan heeft de Lageweg inmiddels ook grote landschappelijke waarde voor de Hoeksche Waard. Een dergelijke laan heeft alleen maar meerwaarde voor een Nationaal Landschap, iets wat trouwens geldt voor alle oude en beeldbepalende bomen in de regio. Minpunten waren er in 2011 helaas ook te noteren. Opnieuw sneuvelden er enkele oude iepen langs verschillende dijken door de iepenziekte en bij enkele bouwprojecten moest de bomenstichting ook goed 'de vinger aan de pols houden' om er voor te zorgen dat afspraken voor het in stand houden van bepaalde bomen werden nageleefd. Maar over het algemeen was 2011 een heel positief jaar voor 'Fraxinus Excelsior'. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten