Officieel weblog van de regionale Bomenstichting Fraxinus Excelsior

Welkom op de weblog van Bomenwerkgroep Fraxinus Excelsior. Bomenwerkgroep voor de Hoeksche Waard.

woensdag 30 maart 2011

Nieuwe 'jeneverboom' aangeplant

Woensdagmiddag 30 maart 2011 werd nabij Piershil een stukje historie in ere hersteld. Bij het kruispunt Zuidzijdsedijk-Dromweg werd namelijk een nieuwe 'jeneverboom' aangeplant. Daarmee is er een opvolger gekomen voor de vroegere, beeldbepalende boom, die ergens in de jaren vijftig van de vorige eeuw is gekapt.
Het idee om de 'jeneverboom' weer terug te brengen in het landschap bij Piershil is afkomstig van mevrouw Gerda van der Linde. Een heel mooi particulier initiatief dus! Momenteel is zij woonachtig in Strijen, maar zij heeft een flink deel van haar leven doorgebracht in Piershil en omgeving en woonde vroeger zelfs op letterlijk een steenworp afstand van de oorspronkelijke 'jeneverboom'. Voor Gerda van der Linde was het dan ook een mooi moment toen de nieuwe 'jeneverboom' de grond in ging. 'Ik ben hier vlakbij geboren aan Oosthoek no.31 en je blijft toch de omgeving waar je bent opgegroeid een warm hart toe dragen. Het was hier vroeger een beeldbepalende boom en het zou mooi zijn als er hier weer zo'n herkenningspunt komt in het ook historisch gezien waardevolle landschap. Ik heb toen contact gezocht met het waterschap, Groenbeheer Hoeksche Waard en de gemeente Korendijk en iedereen was positief over het idee. Bij de gemeente heeft name de SGP mijn idee altijd ondersteund'.

Opvallende vorm
De vroegere 'jeneveroom' stond op de driesprong Kostverlorendijk, Oosthoeksedijk en de dijk naar Zuidzijde en dankte die wonderlijke naam aan haar speciale vorm: de stam leek op een jeneverglas. Eerst een recht gedeelte en daarna rondom de stam een verdikking. Daaruit ontsprongen vervolgens verschillende stammen. Mogelijk was die vreemde vorm veroorzaakt door een blikseminslag. Omdat het niet meer mogelijk was om de nieuwe 'jeneverboom' op de oorspronkelijke plaats terug te planten is uiteindelijk gekozen voor het kruispunt Zuidzijdsedijk-Dromweg, zo'n honderd meter voorbij de plek waar de oude boom heeft gestaan. Harrie Ramler, hoofd groenbeheer van Groenbeheer Hoeksche Waard heeft met behulp van oude foto's kunnen achterhalen dat de oorspronkelijke 'jeneverboom' hoogst waarschijnlijk een linde is geweest en dus is nu ook een mooie jonge Koningslinde terug geplant. Binnenkort zal er ook een bordje bij de boom komen met daarop een uitleg over de geschiedenis. Uiteraard zijn wij als regionale bomenstichting erg blij met dit idee van Gerda van der Linde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten